kränkt o relativt

Ja vad ska man säga... allt är relativt, det är sanningen, i ett nötskal...
Man står med ett barn som gråter blod för att det ska vara hos den andra föräldern ett dygn; det är ovant och känns hemskt, men ingenting talar för att det ÄR hemskt...bara ovant.
Någon annan stans på jorden har ett annat barn just sett sitt syskon kastas över ett broräcke av deras förälder, en människa i ett abnormt psykotiskt tillstånd, ett tredje barn mördar allt som kommer i dets väg om det är mindre, som en sorts hemsnickrat, terapeutisk reaktion på traumatiska upplevelser. Sånt är livet  här på jorden. Beroende på var vi befinner oss och när...och vilket förflutet vi har.
Vuxna pratar om hur de har kränkts ...
...i en krogkö ... eller av kändispressen ...ibland av en partner ... sällan hör man om kränkningar i kalibern FN-deklarationen för mänskliga rättigheter ....
Att känna sig kränkt har blivit lite modernt känns det som.

Jag vet inte, är inte domare, men har just läst "Svart notis" av Stina Blomgren, en autentisk berättelse om hur de papperslösa lever i Sverige. Håller på och läser "Ängeln i Groznyj" av  Åsne Seierstad och har "De papperslösa och de aningslösa"  liggande på "kö" .... Och jag vet att vi har det så jäkla bra ... vi som bor i Skandinavien!!!
Väcker min 8-åring på morgonen och börjar nästan gråta när jag smekar honom över öronen, håret och den varma ryggen ... jag tänker på de små ungar som ingen längre smekar, som ständigt fryser och är hungriga som mördar vad som helst bara för att få utlopp för sin förfärliga frustration över ett förlorat liv som de bara har aningar om.
Hur ska alla dessa kränkta barn, och vuxna, överleva, på vilket sätt ska de erövra sina liv?
Oh helga natt va vi har det bra som har rätt att bo i Sverige! Klart vi inte släpper in fler utifrån ???
Nu ska jag se på "På spåret" ... undrar varför deras "resor" aldrig verkar gå till kris-områdem?
Tänk er ett TV-program som heter
Land som söker fred
Önskar er alla ett gott liv!

En dag i ett liv

Vilken dag...vilken underbar härlig dag....iaf mycket omväxlande och ändå ganska lugn.
Först, väl framme i föreläsningssalen var det så rörigt så jag lyckades skvimpa halva kaffekoppen ner över skrevet. Hade jag haft vita byxor på hade det bara varit att kasta in handduken och köpa nya pants på närmsta byxpläjs. Nu lyckades jag bevara lugnet genom att 1) sitta på stolens yttre delar (och undvika sjön i mitten 2) lägga en nyss mottagen broschyr från fackföreningen i sjön och 3) le vänligt och drottninglikt till allt och alla...och på detta viset torkade det värsta upp innan pausen.
Efter avslutat lektion blev jag varse att senaste uppgiften inte uppfyllde magisterns (docenten) förväntningar och ett U var ett faktum.

Inget att uuuuuuuah för, bara spotta i näverna och komplettera ... så gott det nu går ... hmmm ...
På vägen hem köpte jag semlor för magen ville ha det och den ska man inte ignorera alltjämt ... dessutom skrek den efter JULMUST .... man måste ju antigen fira eller trösta sej efter ett sånt betyg ... kidsen var inte helt ovilliga i att inmundiga varorna som tur är ...

Julmusten var slut men i affärn fanns Norrlandsmust och jag tror jaggumäj det var likasågott.
I postlådan låg ett brev som varslade om återbäring av en angenäm storlek ... men de' e' klart ... alla belopp på plussidan är angenäma för en som nästan jämt har levt på en sten, en förmåga som äldstaste väninnan påstår jag har utvecklat till en konstart ... med stil och elegans  ...

Tror dock inte hon menar denna STEN ... i så fall är det iaf för sent ...
Och bland det bästa i hela denna Hollywood-story ... Lantmännen har 50 kronors rabatt på ståltermosar!
OK OK OK jag veeeeet det heter Granngården nu för tiden!

Skridskoprinsessa

Man tager ett par 50-kronors secondhand-skridskor (Solareturen i Kallsta') och två par skosnören av 120 cm. Sen syr man ihop skosnörena två och två så de blir dryga två-metrarna och trär i skrillerna och vips har man ett par feminina åkdon.

Byrå-sekreterare eller soffpotatis

Finns nu på ett loppis nära dej ;-)

Byrå

Hjälpreda till skrivbordet, med snurrplatta under
 
med många småfack och utvikbar bokhållare, anslagstavla

Soffbord model större

stämplad i botten

PH-look I like

Äntligen kom jag för mej att byta ut japan-parasoll-lampan (som lös ganska svagt upptäckte jag sen) över matbordet och läxbordet och spelbordet mm
till den för flera år sedan förvärvde mässingfärgade. Köpt på nått välgörenhetsloppis i Danmark för en fyrtiolapp. Brorsorna var lätt impade, de tyckte oxå den var en väldigt välgjort kopia av den berömda och begärliga, och prismässigt svåröverkomliga, PH-lampa.

Min PH

PH:s PH
Så nu kan vi SE vad vi äter och vem som fuskar i kortspel.
Kan man säga -I see the light, i dessa tider???

fackeltåg och stödkoncert

På lördag kl 17.30 är det dags att sätta på sej varma kläder och stövlar.
Det blir fackeltåg och stödkoncert i Torsby för barnen i Gaza.

(från svenskakyrkan.se)
Vad man än kan tycka om parternas kommunikationsförmåga, så är det oförlåtligt att över 300 barn har dödats sen jul, och ytterligare tusentals lever i skräck varje dag.
Vi som aldrig har varit med om ett bombangrepp kan inte föreställa oss hur övergiven man måste känna sig.
Ibland tänker jag att snart finns det ingen generation kvar i Israel som har upplevt en barndom i fred...
Då ses vi på lörda' då?!

Wish I was Bush


----------------------------------------------------------------------
Jo ni nu skulle man vara USA:s president.
Varför???
Jo om ungefär en timme går han i pension!!!
;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)  ;-)

Rensa i röran

Nu ska det bli loppis på matrikeln ett tag framöver.
Vardagsrummet är tillfälligt makeovered till en veritabel loppmarknad.
Det finns möbler och mattor och saker och böcker och hujedamej!
Varsågod å ta en titt!

Soffa, fåtölj, tält, sovsäck, diverse gardiner,(påsk och jul)

Bokhylla och vitrinskåp  med belysningi två delar, blompiedestal
norskt väggskåp, diverse leksaker och en Höganäsvas

Hästar, skrivunderlägg, gardiner, böcker, pussel, memory, cd-skivor

Gamla barnböcker, hästböcker, potta, gammal lampa med pärlfrans,
pigtittare i masurbjörk, Barbieskåphus, burkar, prettler, porslinspotta

Pussel, böcker, leksaker, 6 gardinlängder, mm.
Fråga efter det ni inte ser...det kommer mera.
Öppet efter avtal, mest helgar och sportlov vecka 9
Se även underkategorin "bloppis"

Babben + Loa = Sant

I går kväll  var det premier på en dramatisk fars eller rolig tragedi eller hur det nu var hon sa på radion, Babben, på Intiman i Stockholm. Man kanske skulle dra sej dit. Det tar ju bara ungefär en timme med flyget...hehehe!
Torsby är ju egentligen inte en ort på landsbygden utan Stockholm är en förort till Torsby!
Hur som helst jag gillar Babben skarpt och även Loa Falkman.
OBESVARAD KÄRLEK
(lånat från http://www.wallmans.se/ lite gratisreklam skadar väl inte)
Hon är ju pang-på, och han är outgrundlig...
-nå, här spelar de den sanna historien om Florence Foster Jenkins, kvinnan som älskade att sjunga och trodde att hon kunde. Det kunde hon inte, ändå blev hon världsberömd och sjöng för utsålda salonger och musichalls och publiken älskade henne.
Han var hennes hårt prövade pianist, om jag har förstått det hela rätt.
Undrar om inte de var förebild till "Castafiore", Den mänskliga näktergal och hennes pianist, i Tintin, hon som sjöng så kristallglasen small och fönsterrutorna föll i krasch...


Och undrar oxå om det var hon som sjöng den där duett med Elvis där han halvkvävd av skratt sjunger, ... ja vilken är det han sjunger... är det ... nä jag kommer inte på det, men man blir på gott humör när man hör den.

.... åsså var det det här med Körslaget, varför i hela friden är inte Gotland med de har ju minst en självklar körledare!?!?
Ha en go kväll alla!

Bokbuss är bra

8-åringens rygga vägde bly igår. Det hade sin förklaring. Bokbussen hade varit förbi plugget och det kära barn hade även tänkt på föräldrarnas förströelse och utveckling och lånat med tre inspirationsböcker till modern och en bilsportshistorisk kavalkad till fadern. Dessutom bad han personalen att ta med keramikböcker till morsan nästa gång. Jo han tänker allt på oss...."och känn så tungt det är då....pyhhh!"

Idag är det -12,7° ute, men varmt härinne!


Äntligen

Så var det klart! Over and out...Det var svettigt och febrilt på sluttampen må jag säga.
Kanske dags att bli vuxen och ta sitt ansvar i tid i stället för detta fläng i sista minuten...men det är väl som det här med A och B människor, en del är bara så, inget man kan manipulera bort. Charmigt. Man presterar bäst under press...(hoppas inte "maggen" läser detta och bedömer min insats därefter...)
Jag är inte stolt över resultatet, men nöjd...jag gjorde så gott JAG kunde, just nu och här!
Nu är det iaf lämnat hos Posten på Alstigen klockan 17.55 för vidare befordran och förväntat ankomst på lärosätet i morgon.

En del har frågat här på bloggen vad jag läser och kanske är det dags för en underkategori som passande kan heta "Plugget". Vi börjar här:
Jag läser Kulturvetenskapsprogrammet på Karlstad Universitet, från och med på måndag med inriktning på Medie- och kommunikation. Det blir då starten på 4:de terminen. Förutom att jag "har hittat hem" och tycker det är störtkul och min grej och för det mesta trivs som fisken, så är det en satsning på och förhoppning om att få ett jobb som jag kan försörja mig på fram till "vilodagen" (pensionsåldern, som ju med nuvarande samhällets framtidsutsikter kan dröja 5-10 år längre, framöver). Är egentligen undersköterska men ryggen höll inte.
Jag är smått förvånat och stolt, (i början sa jag "manjana manjana, vi tar en vecka i taget och ser vad vi orkar med, det är ju inte bara jag som ska orka utan också kidsen, orkar jag bara med första halvan är det oxå OK) förvånat och stolt över att jag faktisk är halvvägs. En gammal sanning och klyscha, tiden går fort när man har roligt.
En som inte bryr sig det minsta är Ärnst,
God bless'm!

Beware of the cat!

Ha det gôtt önskar
Mille

Dimman lätter...tillfällig våryra

Så vart den muntliga redovisningen klar...skööööönt.
Kvarstår det skriftliga arbetet, tralalalala.....
Snön har försvunnit som genom ett trollslag, vissa fina vyer uppenbarer sej och kameran är med!
Moln är ju inte så pjåkigt heller! Eller?

Men snart kommer snön tillbaka, var så säker det gör den alltid...eller???
Efter sol kommer vår, tralalala!!!

Ha en go kväll och tack för all tummhållning och goda vibrationer!

Blåsigt

Igår var en fin rimfrostig dag.
Vi hann tom gå en 'rrommenaden...

Världen var inbäddad i gråvitrosa ullflor...

Kråkarna flög ifrån oss, de är rätt så skygga...

Ett par satt kvar in i det längsta utan att lyfta, i världens högsta träd nästan...

Idag blåsar det ute och innanför skallbenet...nu ska det ut minst 6 sidor genomtänkt text...hur nu det ska gå till...hujedamej.

Fireflies?

Ja ursäkta...jag blir aldrig klar, iaf inte innan ni har tröttnat för gott, I presume, men ni skulle ha sett månen i morse. Precis innan den skulle dyka ner bakom horisonten var den som en stor gul edamerost. Eller guldtia. Jammän jag säger då det...

Det är konstigt va den trollbinder mej. Men så har det visst alltid varit. Månen och jag...eller så kanske de flesta har det.
Sen kom solen över sin horisont, inte illa heller... och sen for jag iväg till Svensk Bilprovning.
Där på himmelen över Fryken var det det rena fyrverkeri.

Som mest såg jag åtta flygplansspår i luften samtidigt utan att vrida på huvudet.  Här är de iaf fredliga. Inte som de fyrverkerier man ser på TV från andra, ofredligare delar av världen.
Ha en lugn helg önskar Mulle och Mille

Julbelysning ha ha ha !

Ja' säjjer då de' !
Vad är allvärldens strålande och blinkande el-tomtar och renar och julgranar mot real-reality-panorama-fondvägg-multicolor-belysning...
va? Va? VA?

So, I say thank you...nananana....

Häx rimmar på kex

Vi har oxå puzzlat på jullovet.

Detta spel från 80-talet fann sin väg upp ur gömmorna.
Ser enkelt ut, men denna gången har vi inte lyckats få ihop det, än!
Fast jag VET att det går.
Är det någon som känner till den sortens pussel. Vad heter de, finns det olika svårighetsgrader (Ja, har jag för mej), måste ju gå att göra själv...hmmmmmm....?
Detta är Made by Sharif Games POB 2290 Haifa, Israel av alla ställen.

Ögonblicksbild från hemvägen igår...

Snacka om lockande reklam. Klart man blir nyfiken. Fast kexchoklad är inte min grej, men bilen är cool, och vet ni vad den var fullpackad med? Ryggsäckar och bags och väskor i kexchokladmönster. Undrar om de var fyllda med ni-vet-vad.
Gubbarna som hade licens-to-drive den, var dock neutralt klädda i vanliga Svensson-kläder, inga orange-gulrutiga brallor här inte. Tyvärr, annars kanske man hade satt tänderna i en av dom...gnask, smack, glufs...
Slutligen en närbild på Haifa-häxorna, visst är de älskvärda!!!

Hoppas-hoppas-hoppas de kan trolla fram fred i Mellanösten.

sjal

Blev klar med en lååååång sjal häromkvällen.

Den är gjort av mohairstuvar som har legat och ruggat i en mansålder.

Man börjar längst upp i mitten med att slå upp 6 m.
Sen stickar man :
1. varv:  1 r, 1 uttag, 1 r, 1 uttag, 2 r, 1 uttag, 1 r, 1 uttag, 1 r
2. varv: alla r
3. varv: 1 r, 1 uttag, 2 r, 1 uttag, 2 r, 1 uttag, 2 r, 1 uttag, 1 r
4. varv: alla r
5. varv: 1 r, 1 uttag, 3 r, 1 uttag, 2 r, 1 uttag, 3 r, 1 uttag, 1 r
6. varv: alla r.
Alltså på varannan pinne tas det ut 4 maskar, 1 i varje ända och 2 på varje sida om mitten (alltid med 2 m imellan) Då framkommer "ryggraden" som syns på bilden.
Ha gärna en olikfärgat tråd som markerar början och mitten för att ha koll på vart du är. Den pillas bort sen.
De andra "varannan pinner" stickas rät utan uttagningar.
Alla pinnar börjas med stickade maskar, alltså inget med att lyfta av den första, som man annars brukar en del.
Så småningom har man hundratals maskar på pinnen, och arbetet fortskrider långsammare och långsammare.
När jag hade kommit till den mörklila randen tyckte jag att nu räcker det, men nixpix. Så jag fortsatte och stickade i nästan 100 gram mera, den nedersta blå raden, och det blev ju våldsamt mycket större. (cirka 320 maskar totalt )

(Ser ni klätternissen i trädet?)
Hare bra!

Sjö och snövana

Vi gick ner till sjön och en liten bit ut på den.

Det är så kallt och har varit så länge så det bör bära bra.
Men sjöisvana har vi inte i familjen. Skulle vara kul att kunna "läsa" isen.
Fröken Smillas känsla för snö...lite "hör" jag ju hur snön är när man trampar runt i den och ibland kan jag vakna på morgonen och ligga och lyssna mej till ungefär hur kallt det är...på bilhjulens ljud på underlaget och...ja ni vet ni som förstår vad jag menar, fast som fröken Smilla är det inte, eller som samerna och eskimoerna som lär ha ett ocean av olika ord för snö.

Is och- snökristaller ser ut som fraktaler...

Änglar, visst finns dom
 
snöänglar iaf.

Och snömannen, jetin, han finns, vi såg spåren !!!

Berg-o-dalbana

Kvicksilvret åker upp och ner. Ja ungdoman-nu-för-tiden vet väl inte vad det betyder...kvicksilver fanns det i termometrarna på stenåldern. Därför blev många småbarn kvicksilverförgiftade när man kollade febern, näh då det sista är lögn....

Men iaf så var det ju sisådär 15-19° minus runt nyår. Igår blev det tropiska 5-8° minus, och nu idag igen -19°.
Tur man har strumpor och kängor på fötterna när man hoppar runt ute.

Den här snyggingen hälsade vi på häromdagen. Gustav heter han.

Han hade varit hos frissan och tagit bort en del talter, eller tovor eller dreadlocks om ni så vill.
Frissan har känsla för finess så han var mjuk som sammet på kroppen och glad och tillfreds.
Numera lyder han även till namnet Zimba.
Förr har han aldrig brytt sig om oss, men nu ville han gosa och prata och klappas.
Ett äkta svenskt skogslejon.

Nog om detta, nu sticker jag...

Bloggalong


Det finns vissa regler som följer med utmärkelsen.

Reglerna är:
1.De som mottagit Utmärkelsen ska lägga upp en bild på den.
2.Länka till den bloggare du fick den från.
3.Ge den vidare till sju andra bloggare och länka till deras sidor.
4.Lämna ett meddelande i deras bloggar,så att de vet att de fått utmärkelsen.

Jomän, den här utmärkelsen har jag fått av två olika bloggare, www.junebacken.se och http://tidsfrdriv-m.blogspot.com/  Jag blir helt generat men glad för det är ju så kul att man har berörd någon med sina alster, folk man inte kände förut.
Bloggvärlden är en stark värld. Vi länkar ihop oss i långa girlanger och vem vet vad vi kan åstadkomma ?
Nå, nu ska jag då ge vidare till en massa trevliga bloggosfärer. Jag läser iofs inte så många olika, men de jag följer känner jag extra mycket för.
Etta måste bli http://sytt.blogg.se för det var här jag "föddes" nåja, inspirerades att komma igång. En ytterst kreativ människa som kan konsten att tänja dygnet till 36 timmar, tror jag.
Tvåa  www.slagtenhelligko.dk  enastående, personlig utan att bli utlämnande, inspirerande, och här rör vi oss på min ungdoms "bakgator" ibland. Nostalgiskt. Danmarks mest berömda blogg, tror jag.
Trea http://hea-harmoni.blogspot.com en tvillingsjäl kanske, gör finfina handarbeten
Trea http://pjollermaja.blogspot.com en själsfrände, funderande och tänkande singelmamma.
Trea http://gingerbeerblog.blogspot.com  stickat, långa, läckra, lackerade naglar, mattips,kloka funderingar och lägesrapporter från Göteborg.
Trea http://www.metrobloggen.se/alias  sköna skriverier och nedslag  om ditt och datt, oxå tvillingsjäl.
Trea http://skaparstigen.blogspot.com  mycket fina grejer och annat kul
Trea  www.hellomustafa.com  skön stajl och vackra saker
Trea http://morvernpysslar.blogspot.com skön stajl och vackra saker
Trea http://friskyfrogmade.blogspot.com fina saker och inspiration.
Det finns många, många fler, sök och ni ska finna!
Tack för titten och gott nytt! önskar Mille & Mulle Moose
 

Leva livet

Idag läste jag att en blogg-mamma som jag brukar "besöka" blev svårt skadat i en trafikolycka strax före jul. Hon har tydligen klarat livhanken, men är som sagt svårt skadat. Alla håller tummerna extra hårt ett tag!
För en liten två-åring en handfull mil härifrån är det tyvärr för sent att hålla tummar. Den lille ungen dog igår i en
villabrand. Tankarna går till familjen runt ikring.
Man påminns om att livet är skört. Våra livstrådar är inte tjockare än det garn jag tittade på häromdagen. Förgarn kallas det, på sjuttiotalet där jag kommer ifrån sa vi, pladegarn, det var i grannlandet. 
Det gäller att ta till vara på varje dag, ibland innehållsrik och färggrann, ibland torr och gråblek, men alltid ha hjärtat med.
Även gråa nyanser har sin skönhet.

Kom äntligen iväg på den givna 'spatzierenturen' idag. Har inte "haft tid" på ett par år känns det som. Nu klockade jag mej själv till 30 minuter, det finns ingen ursäkt längre. Hur många halvtimmar har jag inte suttit och slöklickat framför datorn. Skäms på mej. Och med 'reflexcierenvästen auss' så är det bar' å gå...Dagtid är det klart säkerthetsläge, men mörkertid avstår jag. Finns för många fallgropar och isfläckar och bländade bilförare för att jag tar den risken. Men även dagtid har reflexvästen sitt berättigande, har jag, som inte bara är mamma men också bilförare, upptäckt. Mitt under promenaden var jag tvungen att ringa hem. "Har jag blåst ut ljusen?" frågade jag. Jepp mamsen! Tack  och lov.

Var rädda om er!

RSS 2.0