Smörblommor

Det blommar för fullt både här och där...
Dagens blomma SMÖRBLOMMAN
Den lyser gul på ängar och i dikeskanter.
image413
I förrgår mötte jag på vägen två små söta tanter med vitt hår som kom skuttande upp ur ett dike med var sin jättebukett smörblommor. Undrar om de skulle hem och lägga dem på skåpet, som de gjorde förr (och nu).
Man la stora tjok av smörblombuketter högt på  skåpet (det som gick från golv till tak - nästan) och, tror jag, varje år växte högen av torkade smörblommor i bleknande grad. Eller om man var riktigt energisk så kanske man bytte ut alla buketter varje år, jag vet inte. Men vilken fin prydnad. Smörbloms-eterneller.

Så kom den ner i min källare...

Ja, se ödet och bekantingen kom som avtalat efter lunch och med hjälp av gemensamma tankerörelser, muskulära ansträngningar, logik och snilleblixter fick vi ner ugnstackarn utan att för mycket gick itu invärtes såväl kroppsligt som materiellt. Sen blev det kaffe och glass som belöning. Nu behöver jag en elektriker...
Jag tror jag sätter mig ner och ber ödet komma förbi en gång till ;-)
image412

Ugn på gården

Hjälp...nu står den beställda keramikugnen
på en pall på gården. Vikt 70 kg utan emballage,
kom och hjälp, den ska bara nerför källartrappan...
image410

Tänk så fort man ber om hjälp av hela sitt hjärta
så kommer den.
Ödet åkte precis förbi.
Han skulle bjuda en bekant på lunch.
Bekantingen är stor och stark och blev utlovad efter maten.
Jag kan vänta.
image411
Här ser ni ödet.
Fortsättning följer....

Nässlor

image408
I helgen hotade jag ungarna med nässelsoppa,
de såg så förskräckta ut så jag ändrade menyn
till nässelpaj istället.

Det hade dom inget emot.

Det suger

Alltså tog fram dammsugaren fredag förmiddag och
erbjöd kidsen att de fick pröva den om de hade lust.
De avstod, och vi har alla tysta och stilla gått runt om
den arme kraken hela helgen, utan att störa.
Så där står den än, mitt på köksgolvet,
inte har den flyttat sig en millimeter inte,
latmask säger jag bara.
Vila i fred.
image407

Barbapappa med familj

Fredag morgon blev jag bjuden till Backamo för att ta del av garderobsrensning.
Astrid, Anders och döttrar höll på att frigöra några hyllmeter och jag fick välja och vraka.
Bla. fick jag detta enorma Barba-familjtyg.image404
Det är säkert 6 meter gångar 2 i höjd !!!
Rapport ca. 62 cm.
image405

image406
Visst är det fantastiskt, och ovanligt med så brett ett tyg.
Det är så stort så man vågar nästan inte klippa i det ;-) men har du en bra idé så hör av dig. Många fina tunika-byx-set kan det blir, och dagispåsar och bokomslag och jag vet inte allt.
Det fanns mycket mer skönt tyg som jag fick med hem, närmara bestämt två sopsäckar fulla, visst är jag lyckos nummer ett!
Tack snälla ni från en tacksam sömmersk'.

Flera bokomslag

Pocketbokskydd LOVE
image398 
100 % Bomull  ca. 18 x 13 cm
Inbyggd bokmärke
90 kr
-----------------------------------------------------------------------------
Pocketbokskydd SUPERHUMAN
image400 
100 % bomull ca 18 x 13 cm
Inbyggd bokmärke
90 kr
............................................................................................................
Pocketbokomslag POLKADOTT
image402 
100 % bomull ca 18 x 13 cm
Inbyggd bokmärke
90 kr

Ett mysterium mindre...

Läste i dagens VF vad MBT-skor betyder. Masai Barefoot Tecnology

 
Alltså, en läkare har konkluderat att varför masaierna har få eller ingen problem med rygg, nacke, axlar whatever beror på att de går i SAND. Foten och därmed kroppens muskler blir stimulerade på ett alldeles speciellt sätt som endast gagnar människan.
Googlade lite på ordet och fann massor med bloggar som rekommenderar dessa skor. Som en tex. skrev ...det enda de inte verkar kunna kurera är vårförkylningar och fågelinfluensa.
En annan skrev att hennes förslitningar i ländryggen var mycket mindre plågsamma efter att hon började använda MBT. 'Då vaknade lejoninnan i mig', kan man få bättre rygg av skor, då är jag med.  Har själv diagnosen artros i ländryggen vilket är helt vanligt i 65-års åldern som en vårdpersonal så vänligt informerade mig om. Inte så smickrande när man befinner sig på ljusårs avstånd av pensionsåldern...Dessutom tyckte en annan läkare, att jag var ovanligt smidig, undrar om den hade kollat födelseåret, eller...Klart resten av kroppen är ju inte helt förstörd...än! Äsch...
Hur som helst, den som har prövat att gå i löst sand, som tex de milslånga sanddynor vid Vesterhavet i Danmark,
vet att foten arbetar på ett särskild sätt i såna situationer...coooolt...
Nån som har lust att investera två "lakan" i ett test, så ställer jag upp som försökskanin!

Svammelvarning!!!

Vicken dag vicken underbar herlig dag...eller hur är det han säger Olle i Pistvakt.
Ja först blev jag stoppad i en nykterhetskontroll av Torsbys kanske snyggaste polis. Hade gärna följt med honom in till stationen, men jag hade inte  DET, givetvis, så jag fick snällt åka vidare, ensam...skämt åsido. Men bra ser han ut karln.
Sen mötte jag kompisens äldste son på skolan, han ser såmän också rätt så bra ut, och trevlig är han. För övrigt är det alltid lika kul att vara på skolan; är det inget intressant att lyssna på, eller lägga sig i, så kan man ju alltid vila ögonen på något trevligt...eller intressant, inte sant? Jag menar bland 10.000 människor...tänk er själva!
På vägen ner ser jag varje gång detta panorama som av någon anledning tilltalar mig, vete katten varför.image397
Eller hur...helt obegripligt.
Sov gott önskar Mille

Trasmatta eller....tulpaner från Amsterdam


Men hallå. Denna bild fann jag på en dansk blogg, som i sin tur säger att bilden föreställer tulpanmarker i Holland.
Jag trodde först det var någon sorts trasripsmattor. Helt fantastiskt.

Baristans skräck!

Kaffe är kaffe, någon finsmakare är jag alls inte även om jag KAN känna viss skillnad på bra och tråkigt kaffe, men om det är LöfbergsLila eller Gevalia, där går min gräns.
image395
Hur som helst, det blir mycket snabbkaffe nuförtiden. En har ju så brått osv. Och instant coffee är ju mycket godare nu än för 15-20 år sedan då det oftast smakade dammig förpackning. En av mina senare favoriter är faktisk Gevalia 1853, men den fås inte i refill, så den får stå orörd på butikshyllera. Den senast inköpta påsen var ica-handlarnas. Den är nära på att smaka nostalgi, inte riktigt "damm-förpackning" men väl tidigt 80-tal. Jag fick en flash-back av söndagsmorgnar  i kahytten, eller vad det nu heter, på vännernas segelbåt "Jomfruen af Lundeborg"  (en fladprammet drivkvase med sänkeköl, två master, bogspröt), nerkrupen i sovsäcken, nyvakan insniffde jag doften av egg & bacon som strax var klart. Och så snabbkaffe och kanske en Gammel Dansk. Huuu va gott. Tyvärr såldes båten och vännerna dog med ett års mellanrum i cancer, men för evigt bevarar jag  minnet av dem som ett par mycket generösa, roliga, duktiga, kretiva och hjärtevarma mäniskor.
Ha en skön dag önskar
Mille


Japansk trädgård?

Ja se när äppelträden blommor, då är det nästan som att ha en japansk trädgård iaf bitvis.image391

image392

image393
Lille Humle-Dumle har bråda dagar. Han är i gott sällskap.

Sminketui mm.

Den skulle ha sett helt annorlunda ut. Ideen var glasklar i mitt huvud, därför slappnade jag tydligen av och resultatet blev mer som det brukar bli...anyway, här har en sminkpung sett dagens ljus.
image388


Bomull ca. 10 x 19 cm
Blixtlås öppnar i två sidor
80 kr

En gammal goding fick genomgå en makeover, för Siw tyckte den skulle passa bra till papiljotter. Here we are again!
image390
Nu såld.

Ändrade planer och mormors liljekonvaljer

Nä det fick va'...läste i morgontidningen att Christina inte kommer till seminariet idag, då hon "inte hinner hem från ett uppdrag i en av jordens just nu värsta krigshärdar: gränsområdet mellan de afrikanska länder Tchad och Sudan." (VF 20/5-08). Så jag stannar här och tar ett stadigt grepp om min delkurs istället. Nog för att det är intressant med "Hotet mot yttrandfriheten", men det var ju inte minst för att få språkas lite med Christina som jag tänkte delta, så det får vara, jag har hur mycket som helst att göra ändå åsså spar vi 240 kr i "soppa"...Tur iaf att jag inte hann dit innan jag upptäckte programändringen. Vad besviken jag skulle ha varit...nå ja...

Väcktes förövrigt kl fem av storspovens drillande, det betyder att jag ska komma ihåg att ringa till Ulf, och sen trumpeterade tranorna...det vete sjutton vad det betyder...i Kina är tranan visst en lyckosymbol, så jag hoppas det bästa ;-)

Sven LO Johansson skrev i dagens p.s. i VF om sin mamma och liljekonvaljer. Kom att tänka på mormor som dog 93 år gammal efter några års accelererande demens. På slutet var hon mycket förrvirrad , arg och säkert rädd som många dementa blir. Men precis innan hon dog, liggande i sin säng, har det berättats för mig, hade min moster, eller mamma plockat en bukett liljekonvaljer, mormors älsklingsblomma, och lagt  den i hennes händer  som låg fållade på hennes bröst. Och det syntes som en krusning av ett lyckligt leende på hennes ansikte. 
Förlåt mormor att jag inte kunde vara hos dig på slutet. Jag tänker ofta på dig, och nu ska jag gå ut och plocka liljekonvaljer!

i morgon...

I morgon ska det va seminar på Universitetet. En gammal jobbarkompis (vårdhemmet) och polare från unga dar ;-) ska blandt andra föreläsa och duskitera, utrikeskorre Christina Johannesson. Ska bli spännande om 1) det går att tränga sig fram i mängden av känd folk, det är ett öppet seminar. 2) Om hon isf känner igen mig. 3) Om vi hinnar växla några ord. Att hon skulle le glatt och överraskat är jag övertygad om. Hon är SÅ generös.
Ska bli spännande att höra en professionell diskussion om yttrandefrihet osv.

Skogspromenad

Vi tog en välbehövd promenad i skogen.
Vädret hade ju börjat klarna upp och kroppen att säcka ihop.
image381

Målet var dagiskojan inne bland de resliga tallarna...
image382
...men de var borta, endast manshöga stubbor var kvar.
 
Dem kunde man å andra sidan klättra på.
image387
På vägen hem passerade vi macken och där mötte vi gamla grannar. Jätteroligt att få utväxla nyheter. De hade skaffat sig en miljövänlig bil, så nu gick det åt hälften så mycket bensin. Det är inte helt fel.

Bokskydd

image376


Pocketbokomslag 18 x 13 cm
Batikfärgad bomull insydd bokmärke
90 kr

image378


Pocketbokomslag 18 x 13 cm
Bomull insydd bokmärke
90 kr

Pocketbokskydd

image369


Bomull 18 x 13 cm insydd bokmärke
90 kr

image371


Retrotyg blandmaterial 18 x 13 cm insydd bokmärke
90 kr

image373

 
Retrotyg Bomull 18 x 13 cm insydd bokmärke
Upptäckte ett litet slithål efter syningen därför endast
70 kr

Pocketbokomslag

image365 
Pocketbokomslag i bomul
ca. 18 x 13 cm
90 kr

image367 
Pocketbokomslag med bokmärke
Bomull
Ca. 18 x 13 cm
90 kr

Tetrabörs och platt necessär

Två alster har lämnat verkstan.
image361
Necessär 18 x 24 cm
svart blixtlås
Foder i svart med pyttesmå vita pricker
100 kr

image362 
Tetranecessär
ca. 18 x 18 cm
vitt blixtlås
svart foder med pyttesmå vita pricker
100 kr.

Sköna maj

image360
Visst blir det fint och härligt ljust när snön ligger på marken fast det behövs mer på VINTERN, hallå däruppe...hör ni det? Snön yrde diagonalt när vi vaknade, men nu har det besinnat sig och övergått i regn. Tur att jag tog in påskkaktusen igår kväll, som var ute för att få ett uppfriskande bad och en starkt nödvändig avdammning. Hoppas de övriga kaktussar är mer tåliga och tycker det är kul och spännande med lite snö. De står ju iaf under tak.
 Ja ja, lite vatten är bara bra, det var ganska torrt i backen. Vi får väl så nya frön till veckan. Tur att mina julgardiner och belysningar hänger kvar...det förtätar ju stämningen av mys inomhus...mjau!

Sagolandet

I skolan eller på fritids har 10-åringen gjort ett jättefint sagoland.image356
Här beundrar lilla söta J det hela.
image357
Storfiskaren...
image358
Fish are jumping...

Lapptäcke

I helgen fick jag tillfälle att beundra ett gammalt lapptäcke som tillhör hembygdsgården i bygden. Jag har sett det för.
image353
Men jag har aldrig sett något liknande. Det är fantastiskt. Sydd i blockteknig, av vikta remsor, varför det är otroligt tjockt i sig självt. Färgerna är ihopsatta så det ser ut som ljusa och mörka diagonalstreck efter varandra, jag tänker på sol och skugga när jag ser det.
image354
Det sägs att lapptäcke-experter inte har sett dess like heller, är det någon out there som har ?
image355

kossera...

Var en sväng till grannkommunen idag för att träffa min nya mentor, en duktig, kompetent och trevlig kvinna.
image352
Visste att det fanns söta kossor efter vägen så apparaten var med och i högsta hugg. Men idag hade de gått uppåt och kontemplaterade (fasiken, heter det så) vegeterade är också ett ord, nästan under korkeken!
Jag älskar kossor, det är riktiga fruntimmer det. Där finns det inga stressframkallade spänningar i nacken eller vargtimmar mitt i natten, inte såna psykologiska vargtimmar iaf, möjligtvis nån riktig varg kan smyga sig på, men mot såna resliga damer tror jag nog gråben trycker buken mot marken och listar hem.
Om inte jag är helt fel ute så rör det sig om Highland Cattle i detta fall, guvva de är söta.

Änglavakt

Det måste ha varit en ängel...att jag kan gå idag är iaf ett under.
Batteriet väger 8 kg har jag konstaterat, och det landade med ena hörnet på foten, strax ovanmed stortå och pektå. Och jag hade "skumgummitoffler" på. Annars hade det nog varit Halta-Lotta nu. Jag klarade mig med en dag i horisontellt högläge, med foten, nästa dag med linding, men då var jag redan kapabel att trampa ner kopplingen på en längre biltur. Och riktigt ont har jag inte haft. Jag är så tacksam, och snart ska gräsmattan få sig en omgång.
image351
Nu blommar nästan både hägg och syren, det blir en kort semester i år...(det sägs ju man ska ta semester mellan hägg och syren...blomningen alltså) Fast det här trädet är nånting annat, som jag har glömt namnet på.

Skryt så det bara dryper om det...varning!

8-åringen har talang. Musikalisk sådan.Just nu improviserar han på en gammal elorgel av hög kvalite som följde med huset. Det låter riktigt spännande, som en blanding av Jean-Michel Jarre och Anders/Thomas Koppel.
Folk menar han måste gå i musikskolan för att få utvecklas, jag är tveksam. Han har försökt, men menade själv att han spelade mycket bättre, och eftersom det är Imsevimsespindel, och Vi ska gå  två och två-repertoaren han får jämföra sig med, måste jag ge honom rätt. Den lärare som skulle ge honom en rättvis undervisning i musik, UTAN att ta bort improvisationslusten och kompositionsförmågan, den har inte jag träffat än...tyvärr...men den är välkommen!

Ladda batterierna...jo jag tackar

Vad ni än gör så se till att ha skyddsskor på när ni tänker tappa ett åkbar-gräsklippar-batteri på foten.Det hade inte jag.
image349
Kan inte rekommenderas. Hoppas det går att köra bil imorgon iaf.

Grönt nytt

Ja nyinvesteringar i trädgårdsväg blir det inte så det svämmar över i år inte...men en liten grejsak kunde jag inte motstå idag, en rosmarin, 30 kr för en rejäl dusk. Egentligen är jag inte så förtjust i rosmarin, men jag tror att en personlighetsförändring är på gång, för jag känner plötsligt en oemotståndlig attraktionskraft till denna kryddstarka ört, så vi får väl se. Den kanske övertar timjanens ohotade första plats på min favvolista.
image348

Blåbärsskogen

image346
Även i år kan det bli blåbär i skogen, iaf har blommorna slagit ut.
image347
Ett litet bi hade bråda dagar och kunde inte sitta still.
Det är okej med mej.

Dopparedagen

Då fick 10-åringen sitt första dopp för säsongen.
image343

image344

image345
Så här glad var hon...jag begriper ingenting....galenpanna!

Utmärkt Värmlänskt Slöjd

Länshemslöjdsföreningen i Värmland har en vandringsutställning av årets jurerade Utmärkts Värmländsk Slöjd
Vi var och titta på Konstnärsgården i Vägsjöfors. Det var många fina alster. Här földer ett litet utval.
image337    
Krympask med tovat mask
   
Mera askar och slev
image341
Årets diplomerade jurerade återbruksslöjd, riktigt kul initiativ som jag skulle ha lämnat in till men missade med en månad, attans också.


Skalbagge på villovägar

Fick vända om på en kapsejsat  skalbagge.
Den såg rätt så förtvivlat ut i ryggläge och var ganska smutsig och ledbruten.image336
Men efter att ha hjälpt den på rätt köl och en liten promenix i gröngräset ändrade den nästan färg. Hoppas den klarar sig ett tag till.
image342

Sådd och plantad.

Vinterpumpan har placerats på sin slutdestination...innan höstens skörd förståss.
image335
Hoppas de gillar läget, i en gammal ruin av en komposthög.
Busktomaterna ska pottas om i eftermiddag.

Stickigt värre

Nu har jag flyttat ut de resterande kaktussar. Hoppas de njuter av sol och värme.
image334
För  det gör vi!

Fattig student på semester

Ja int' blir man rik tå'å studer int'...
Har just konstaterat att det är lögn att tro på sommerferie i Danmark i år med de båtpriser marknaden har att erbjuda. Fast...det e' klart, om man packar ner rubbet  i 14 dar ocn inhyser en kattvakt hemmavid, och våldgäster all släkt och vänner, jag menar de har väl nåt i kylskåpet, så kanske det skulle gå....Tål att fundera på....fortsättning följer....men det är tufft at vara gäst....den stora hemlängtan kan sätta in när som helst...men då är det väl bara å länsa förråden och lista iväg i skydd av mörkret...på de sydliga breddgrader blir det ju faktiskt mörkt om natten...hmmmmmm???

Från kjol till topp

Hänryckelsens tid är snart här.
En i grannskapet ska på bröllop och ville ha hjälp med att göra en topp av en kjol. Så det var fram med saxen och papper och penna, och såklart symaskinen. Resultatet blev över förväntan för alla parter. Kan det bli bättre?
image333
Den är klockad, fast det syns inte på galgen.

Kaktus vill också ut

Efter rådslag med Kaktus-Svante i Svanskog fick kaktusarna äntligen komma ut i friska luften.
image332
Önskar jag hade ett frostfritt uterum till dem på vintern.
Spännande om det blir några blommor i år.

Uterum

Vi har nu gjort i ordning vårt uterum No.1 En härlig miskmask av olika mönster, färger och stilar.  Supertrevligt.
image330
Jag gjorde grovjobbet, och tjejerna städade och piffade.
I källaren fann vi ett gammalt retropåslakan som gör utmärkt tjänst som dynfodral på ett vaddtäcke tills vi ev. får råd att köpa nya dyner.
image331
Jag har en vag aning om att en del bloggare har sett detta mönster förrut. Hugade spekulanter får gärna lägga ett bud ;-)
Mormorstäcket är köpt för en spottstyver på SMU-loppis för en tre-fem år sedan.
Det är försommar!

Börs eller makeup-väska

image328

image329
Bomull inne och ute
12 x 18-20 cm
80 kr

Godsaker

Tänk att man kan bli så bortskämd på en vanlig flat måndag. Först gjorde 'tokmamman' chokladpudding till smågrynen och sen kom snälla vänner med 24 rågtekakor bara för att man råkar ha sytt en söm eller två för dem.
image327

Gott nytt

Nu har vi börjat en ny delkurs, med en vad det verkar både snäll, rolig, kompetent OCH mänsklig lärare.
Vi får väl se.
image324
Igår var det besök av en "räv" som inte visste vart hon skulle vända blicken när husse sa åt 'en på ena sidan och frestelserna lockade på andra sidan.. Inte lätt inte å vare hun' ...
image325
I kväll vart jag sugen på nåt pajliknanden, alltså i matväg, så här bakas det champignon-ruccola-purjolökspaj med osttopping. Luktar iaf gott.
image326

Det blir inte alltid som man tänkt sig...halleluja.

Natten till torsdag sa skrutten ifrån, mellan klockan två och sex skrek den "Vi vill inte resa iväg, vi vill stanna hemma!" Klockan fem bestämde jag mig för att om inte jag fick tre timmars sömn till innan uppstigning, så skulle jag ge med mig. Det fick jag inte. Så med risk för att bli impopulär hos en hel del nära och kära ställde jag in husmodersemestern till Norge. Som tur är blev ingen så särskild grinig för det.
Så  vi har haft en skön och lugn helg utan några utsvävningar, bara varit, tillsammans. Utan några måsten. Till och med vädret har varit toppen, det har inte alls ställd till med något "kom-ut-nu-och gör-nåt"-ångestframkallande  skri, så vi har kunnat mysa  och gosa efter behag...Men om ett par veckor eller nåt, då kommer vi tillbaka, då ska det bli "simäster" så det förslår!

Pocketbokskydd

image323
Ett omslag till pocketboken med bokmärke
Mått ca 18 x 13 cm
100 % Bomull
Den ljusblå färgen är mer indogoblå
och den mörka mer marinblå än fotot visar.
Pris 90 kr

Laptopväska

image321
En laptopväska har sett dagens ljus ca 30 x 38 cm
Axelband 120 cm
Går även bra med en vanlig pärm eller annat gott.
Blixtlåsbar  innerficka ca: 24 x 25 cm
plus plats för två pennor (eller tandborstar)
image322
Yttertyg handvävd bomull med vliseline på avigsidan
för stadgans skuld
Innertyg tulpanmönstrad bomull
Pris 320 kr

RSS 2.0