Pizza-lektion

Här om kvällen blev det pizza. Enligt yngste godaste pizzan i stada "För den vi köper är för stark." Han vill endast ha köttfärssås på, så det får han, utan för mycket sås vill säga. Äldste vill ha bacon och paprika och prova liiiite lite annat ibland. Och själv tar jag modell "Hänt i veckan" eller trattisar som en god kompis har begåvat mej med i stora mängder.

I somras var andra goda vänner på besök, de gillar att laga mat. Hannen tipsade mej om ett lyckat pizzabak och nu är det ju kul att göra pizza. Snitsen är att ha en HET ugn, 275 grader är helt OK. Sen sjutsch in i ugnen i typ 5-7 minuter, man kan sänka värmen till 230-250 grader om man vill. Och då ska ni veta att vi pratar varmluftsugn.
Förr segade man ju på i 200-225 i 20-30 minuter, inte undrar på att pizzorna blev sådär, mildt sagt.
Hann inte ta kort på den bakade varianten, det sa ba' slurp!
Pizzadeg som duger
25 gr jäst
rörs ut i 2 dl febrigt vatten (38 gradigt) (också kallat fingervarmt)
1/2 tsk salt
1 msk olja
5 dl vetemjöl
Knådas lite lagom
Jäser till rejält mycket större, en timme eller så med rent tyg över.
Delas i 2-3 bitar, formas lite lätt till en bulle och kavlas ut tunnt, vänd ofta och mjöla lätt emellanåt.
Med tunt menas TUNT, men det är förståss en smaksak. Räcker till åtminstone två plåtar i vanlig ugnsstorlek.
Good luck

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0